طبع سمنو گرم است یا سرد + خواص شگفت انگیز سمنو ✔️
طبع سمنو گرم است یا سرد
ما در این مطلب برای شما عزیزان از طبع سمنو و خواص فوق العاده این خوراک ایرانی اصیل خواهیم گفت.
بیشتر بخوانید:
سمنو چیست ؟
سمنو خوراکی ایرانی است که شباهت زیادی به حلوا دارد. این دسر اصیل ایرانی از عصاره ریشه گندم جوانه زده تهیه می شود.
کالری سمنو
سمنو به طور کلی جزو دسرهای انرژی زا و با کالری بالاست. هر 100 گرم از این خوراکی مقوی 300 کالری انرژی دارد. از این رو به افرادی که از لاغری مفرط رنج می برند مصرف مداوم اما به اندازه سمنو توصیه می شود.
فواید سمنو
خواص سمنو
- منبع غنی از انواع ویتامین از جمله ویتامین K، ویتامین E، ویتامین A و انواع ویتامین B برای رفع خستگی بدن
- پیشگیری از پوکی استخوان با تامین کلسیم و پتاسیم مورد نیاز بدن
- توقف یا کند کردن روند پوکی استخوان به دلسل کلسیم و پتاسیم بالای موجود در آن
- دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و موثر در پیشگیری از سرطان
- پیشگیری از سرماخوردگی با تقویت سیستم ایمنی بدن و تامین ویتامین ث مورد نیاز بدن
- بهبود حرکت رودهها و درمان یبوست از طریق تامین فیبر مورد نیاز بدن
- درمان خانگی کم خونی به دلیل دارا بودن ویتامینهای اسیدفولیک و آهن
- پیشگیری از افسردگی به دلیل دارا بودن ویتامین B
- پیشگیری از پیری زودرس پوست با تامین ویتامین A و E مورد نیاز بدن و افزایش الاستیسیته پوست
- افزایش رشد موها با تامین روی مورد نیاز بدن
- کمک به رشد و سلامت مغز و افزایش ضریب هوشی کودکان به دلیل دارا بودن فسفر
طبع سمنو
طبع سمنو در طب سنتی و اسلامی گرم و معتدل است و خوراکیهایی مثل سکنجبین، کاسنی، ترشی طبیعی و… مصلح آن هستند. سمنو یک غذای کامل و پرخاصیت است و بعد از مصرف آن تا دو ساعت بهتر است چیزی نخورید.
طبع سمنو در طب اسلامی
مصلح سمنو چیست؟
از دیگر مصلحات این دسر میتوان به کاهو، به، شیرتازه و ترشی طبیعی اشاره کرد. طبع کاهو سرد و تر است و تمام ترشیها هم طبع سردی دارند، بنابراین مصرف سمنو با این مواد غذایی میزان گرمی آن را کاهش میدهد. طبع شیر به نوع آن بستگی دارد و میتواند سرد یا گرم باشد. شیر تازه طبع معتدلی دارد و در طب سنتی به عنوان مصلح سمنو شناخته میشود.
سمنو در بارداری
خوردن سمنو در بارداری هم مجاز وهم خاصیت زیادی دارد. البته مادران باردار باید توجه داشته باشند که در خوردن سمنو افراط نکنند. اسید فولیک و آهن بالای موجود در سمنو برای زنان باردار بسیار مفید است.
فولیک اسید موجود در سمنو برای زنان باردار در بهبود رشد سیستم عصبی جنین بسیار موثر است. اگرچه خوردن سمنو جایگزینی برای استفاده مکمل های ویژه حاوی اسید فولیک نیست اما در روند تأمین این ماده حیاتی جهت رشد جنین نقش مهمی ایفا می کند. بهبود رشد سیستم عصبی در جنین بر بهتر شدن هوش نوزاد اثری شگرف دارد.
آهن بالای موجود در سمنو برای مادران باردار به خونسازی بیشتر و رفع کم خونی آنها کمک می کند. تأمین خون غنی در بدن مادر با رساندن نیازمندی های رشد جنین و سیستم های بدن او ارتباط مستقیم دارد.
مشکلات گوارشی در مادران باردار معمولا مورد شایعی است. سمنو در رفع یبوست و مشکلات گوارشی ناشی از بارداری هم نقش مهمی دارد.
خوردن سمنو در بارداراری بر اساس طب سنتی
در طب سنتی و اسلامی به مصرف سمنو برای مادران باردار توصیه می شود. طب سنتی در این باره اعتقاد دارد که سمنو در بارداری بنیه مادر را تقویت می کند و با تقویت بنیه مادر، باعث خواهد شد تا دوران بارداری را بهتر و سالم تر پشت سر بگذارد. با در نظر گرفتن این نکات، توصیه می شود که از سمنو در بارداری و دوران شیردهی غافل نشوید. البته به خاطر داشته باشید که بهتر است سمنو در منزل تهیه شده تا از سلامت آن اطمینان داشته باشید. به علاوه در مصرف آن حد اعتدال را رعایت کنید، خصوصا اگر قند خونتان بالا است و یا مبتلا به دیابت هستید. همچین مصرف سمنو برای رفع سختی زایمان کارآمد است.
مضرات سمنو بر اساس طب سنتی
طب سنتی افراط در خوردن سمنو را موجب نفخ می شمارد و همچنین آن را برای افراد سرد مزاج توصیه نمی کند.
گندم سمنو
سمنو از عصاره و شیره گندم جوانه زده و پخت آن درست می شود. معمولا گندم سمنو را یکی دو روز می خیسانند و سپس می رویانند. جوانه های گندم را چرخ کرده و می پزند. در تهیه سمنو علاوه بر جوانه های گندم از آرد آن هم استفاده می شود.
قند سمنو
در فرایند روند درست کردن سمنو و خیساندن دانه های گندم مواد نشاسته تجزیه و تبدیل به واحدهای کوچکتری به نام مالتوز میشود. به همین دلیل سمنو به طور طبیعی شیرین است. بسیاری از کارگاه های تولید سمنو در تهیه آن شکر اضافه می کنند. مصرف سمنو برای افراد چاق یا مبتلا به دیابت که قند خون دارند با هشدار و وحدودیت همراه است. بهتر است این افراد به طور کل سمنو نخورند یا در مصرف آن به مقدار کم احتیاط کنند.
فلسفه سمنو
سمنو، سومالک یا سمنک که در جنوب ایران به نچگی هم معروف است یکی از قدیمی ترین خوراک های ایران کهن است. این دسر محبوب ظاهرا برای اولین بار در خراسان پخته شده و پس از شهرت در ایران به آذربایجان، ترکیه، و حتی اروپا رفته است.
سمنو به دلیل اثر انرژی زایی و توان افزایی که در بدن انسان دارد نماد قدرت است و به دلیل مراحل پخت طولانی و دشوارش، سمبل توجه به دیگران و همکاری و همبستگی است.
نحوه و زمان مصرف سمنو
نگهداری سمنو
مصرف سمنو بصورت تازه توصیه می شود. این دسر را می توان در دمای بین 2 تا 5 درجه سانتی گراد در یخچال تا 50 روز نگهداری کرد. اگرچه ممکن است سمنو را بتوان بیشتر از 50 روز هم در یخچال بدون تغییر مزه آن نگهداری کرد اما به طور حتم مزه و کیفیت آن در طولانی مدت تغییر خواهد کرد. نگهداری سمنو در محیط گرم باعث ترش شدن و ترشیدگی آن خواهد شد. برخی سمنو را برای مدت طولانی فریز می کنند.
فواید سمنو برای گربه
سمنو برای گربه مفید است ولی نباید در خوردن سمنو زیاده روی نکند. گربه حیوان بسیار تمیزی است و با زبان و آب دهانش خودش را تمیز میکند همیشه مقداری از موی خود را از راه دهان به معده وارد می کند دامپزشکان مالت را در رژیم غذایی همیشگی گربه ها می گذارنند. مالت در دفع موهای گربه از معده اش کمک می کند. مالت نیز که از پایه جوانه گندم یا جوانه جو ساخته می شود هم از نظر طرز تهیه و مواد پایه و هم از نظر رنگ بو شباهت بسیار زیادی به سمنو دارد. مالت ها معمولا در تیوب هایی شبیه کرم برای خرید و استفاده کسانی گربه خانگی دارند در دسترس است. گربه ها معمولا مالت و سمنو را بسیار دوست دارند. از این رو سمنو برای گربه بسیار مفید است.